Forside | Nyheder | Vidensarkiv | Til uddeling | Dagens partikeltal | Links |
RGO (Rådet for Grøn Omstilling) har netop udgivet en opdateret folder om brænderøgsforurening.
Folderen er gjort tilgængelig i to udgaver. Den til højre er med et link til borgerforslaget om at forbyde brændeovne i byzone på forsiden. LOB anbefaler støtte til dette forslag (forslaget kan støttes til august 2021).
Print, dobbeltsidet | Print (med link til borgerforslag), dobbeltsidet |
Fakta-folder om brænderøg. Brug den til uddeling i nabolaget eller gør den tilgængelig på biblioteket eller andre offentlige steder.
Referenceliste der viser hvor alle fakta i folderen stammer fra.
Brug arkene, hvis I som brændeovns-kritikere bliver spurgt om klima. Mange får at vide, at brændefyring skulle hjælpe mod opvarmning af vores atmosfære. Her er blot nogle af argumenterne imod denne påstand. Dels om den direkte klimapåvirkning via CO2, dels om misbrug af skovene og om forureningen med andre farlige stoffer.
LOB har sammenstillet hæftet i anledning af et klimamøde, arrangeret af Halsnæs afdelingen i Danmarks Naturfredningsforening.
A4 print, side 1 A4 print, side 2
Folder om lokale røggener. Brug den til uddeling i nabolaget eller gør den tilgængelig på biblioteket eller andre offentlige steder.
December 2015: Denne folder er trukket tilbage. Vurderingen af samfundsomkostninger er ikke længere akkurat da DCE har fået adgang til bedre data om det reelle brændeforbrug i København. Forureningen fra brændeovne er dog stadig på niveau med forureningen fra den samlede bilpark.
I Arbejds- rapport fra Miljøstyrelsen nr. 4 fra 2013 er en af konklusionerne, at træbriketter medfører partikelemissioner, der er 2 - 3 gange højere end emissioner fra almindeligt brænde.
LOB opfordrer Sundheds og Miljøstyrelsen til snarest at få reguleret dette voksende brændselsmarked pga. de omfattende sundhedsskadelige emissioner.
Hvilke partikelstørrelser udledes fra brændeovne ? Hvor stor en andel af forureningen udgør de ? Hvor kommer tjærestoffer og dioxiner i luften hovedsagligt fra ? Hvad siger Sundhedsstyrelsen om brænderøg ? Se svarene her.
Dokumentationen i PDFen blev præsenteret på et møde i Hallinsgades Husejerforening, København den 17. marts 2014 ved Solveig Czeskleba-Dupont cand. scient. i geografi og formand for LOB.
Den årlige rapport fra Centret for Miljø og Energi sendes til FN- organisationen UNECE. Rapporten fastslår at den største andel af fine partikler fra danske kilder til atmosfæren kommer fra træfyring i boliger.
Mens udledningen fra transport er faldet fra 2000 til 2011, er den steget for træforbrug i husholdningerne. Det betyder at den samlede udledning af sundhedsskadelige partikler desværre er steget. Alligevel ser vi ingen effektiv regulering af udslip fra træfyring i Danmark.
Vidste du at det er myter, at afbrænding af træ skulle være CO2-neutral og klimavenlig? Eller at rent, tørt træ ikke skulle forurene?
Selvom du fyrer fornuftigt, kan røgen fra din brændeovn fylde et helt boligområde, og have konsekvenser for dit og dine naboers helbred.
Folder til farveprinter (grafiktung)Folder med mindre/lettere grafik (f.ex. til blækprinter)
A5 løbeseddel - til A4 print, 2 stk per side
A5 løbeseddel til uddeling - til A5 print
Løbeseddel om klimaforandringer, miljø og sundhed. Den er let at printe, og skal ikke foldes. Brug den til uddeling i nabolaget, som postkort eller sæt den på en fælles opslagstavle.
LOB har gennem det seneste år udført en løbende måling af partikelkoncentrationen i et boligkvarter i Brønshøj. Resultaterne indikerer at det årlige gennemsnit af PM2,5 stiger 9µg/m3 pga. lokal forurening i fyringssæsonen.
WHO har i 2006 vurderet at en stigning i årsgennemsnittet for PM2,5 på 10 µg/m3 medfører en stigning i den samlede dødelighed i befolkningen med 6%.
LOB anbefaler denne slags indikative målinger så brænderøgsklager kan behandles på et mere objektivt grundlag.
Miljøstyrelsens nye rygestopkampagne hævder at der kan fjernes 80% af de sundhedsskadelige partikler i brænderøgen ved optænding ovenfra. Der er desværre ikke belæg for dette i de to svejtsiske artikler, der ligger til grund for kampagnen.
De svejtsiske forskere har ganske rigtigt set en 80% reduktion af den totale partikelmasse, men deres målinger inkluderer de store synlige sodpartikler der bærer en betydelig del af massen. Der var ikke fokus på de mindre partikler der antages at være de mest sundhedsskadelige.
Australske målinger viser at mængden af de ultrafine, sundhedskadelige partikler ikke bliver reduceret efter optænding selv efter at røgen er blevet usynlig.
Der er derfor ikke basis for at hævde at 80% af de sundhedsskadelige partikler kan undgås ved optænding ovenfra. LOB medgiver at optænding ovenfra vil reducere udledning af sod men reduktionen af ultrafine sundhedsskadelige partikler er ukendt og er efter alt at dømme langt mindre end 80%.
LOBs postkort viser med simpel grafik hvor meget brændeovne forurener i forhold til andre kendte kilder.
Vi linker til en PDF med 4 postkort som du selv kan printe ud.
Målinger af dioxin, PAH og partikeludslip på enkelte skorstene i Gundsømagle, NØ Sjælland. Rapportens forfattere konkluderede at "Generelt viser resultaterne, at få enkeltkilder bidrager til hovedparten af udslippet".
Men som diagrammerne viser, er denne konklusion kun gyldig, når man ser på hver type udslip for sig. Det er ikke de samme enkeltkilder der bidrager til hovedparten af udslip med hhv. dioxin, tjærestoffer (PAH) og fine partikler. Halvdelen af skorstenene forurener således meget med enten dioxin, eller PAH eller fine partikler.
Sundhedsstyrelsens Nyhedscenter skriver om de helbredsmæssige effekter af brænderøg, bla.:
"Selvom der er forholdsvis få undersøgelser på effekten af brændeovnspartikler sammenlignet med den store mængde af undersøgelser for partikler generelt, giver disse undersøgelser grundlag for at anse brændeovnspartikler til at være mindst lige så skadelige som partikler generelt i luften, idet forbrændingspartikler (både fra trafik og biomasse) i dag anses for at bære hovedansvaret for udeluftpartiklernes sundhedsskadelige effekter."