Brænderøg
AOB - Arbejdsgruppen til Oplysning om Brænderøgsforurening (tidligere LOB)
Header

Her vises nyheder frigivet indenfor det seneste år. Se alternativt alle nyheder (siden 2010) i kort oversigts-form.

Chamonix-ved-Mont-Blanc hjemsted for demonstrationer mod luftforurening
17-12-2016

Middags-radioavisen på P1 bragte den 10.december nyheden om, at beboere i Vintersport-stedet Chamonix-ved-Mont-Blanc har demonstreret mod luftforureningen i området. Både i Frankrig og i Tyskland har der igennem nogle uger været stærkt forhøjede værdier af partikel-forurening i luften.


Chamonix ved Mont Blanc, kort fra den refererede artikel.

I Tyskland hjælper miljøzoner mod det trafikale bidrag, og i Frankrig blev der indført nummerplade-delinger med skiftevise forbud mod brug af bilerne i de større byer. Imidlertid er der steder, hvor bidraget fra private brændeovne er stort. Hertil hører blandt andet skisportsstedet Chamonix. Det har nu været i flere franske medier som Le Monde og France Soir.

Sagens alvor bliver understreget af, at der også i den videnskabelige litteratur kommer klarere beviser for, at brændeovnene her (og andre steder) er hovedårsag til den forringede luftkvalitet. En forskergruppe fra franske universiteter har netop publiceret en metodisk meget solid analyse, der viser, at omkring 85% af vinterens partikelforurening i Chamonix stammer fra privat brændefyring.

Forskerne har videreudviklet den metode, som 10 år tidligere blev anvendt i Schweiz, også i nærheden af en Alpe-tunnel (se HOTSPOT nr. 1 her på brænderøg.dk under "Til uddeling"). Det bliver dermed bekræftet, at man ganske præcist kan måle brændeovnenes bidrag til luftforureningen ved hjælp af kulstof-14 metoden og levoglucosan.

Folk går derfor nu på gaden - og Chamonix' borgmester Eric Monnier støtter 'renere former for opvarmning', som det hed i P1. Sæsonen er lige begyndt - både for vintersporten og for intensiveret fyring.

Rolf Czeskleba-Dupont

Læs forskergruppens engelske artikel fra Atmospheric Chemistry and Physics, november 2016, her.